Ένατο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας
Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, Κλειτάρχου και Αριστείδου
Δείτε το πρόγραμμα σε μορφή pdf

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019


-Έναρξη συμποσίου

Αθανάσιος Ζούτσος, Δήμαρχος Παλλήνης


Χαιρετισμοί


ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ


Ενότητα Α: ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ


Εγκώμιο Επίκουρου, απαγγελία Γιώργος Κλώνης, ηθοποιός

Εισαγωγή στην Επικούρεια Φιλοσοφία, Κώστας Κεχαγιάς, μέλος του Κήπου Θεσσαλονίκης

Επικούρεια ηθική στον Λουκρήτιο, Λεωνίδας Αλεξανδρίδης, μέλος του Κήπου Αθηνών, Πολιτικός Μηχανικός, μεταφραστής και ερευνητής επικούρειων έργων της αρχαιότητας

Επικούρειες επιγραφές στην Ελλάδα (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ) Αθανάσιος Θέμος, Διευθυντής Επιγραφικού Μουσείου

Διάλειμμα - Επιτοίχιες Ανακοινώσεις

Μουσικό Ανθολόγιο, Αγάπη Παπαμήτσου σοπράνο κολορατούρα, Μαρία Ανδρεαδάκη πιάνο

Ενότητα Β: ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΝΕΥΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ

Τα λάθη της γνωσιακής αντίληψης και η επικούρεια φρόνηση, Χρήστος Γιαπιτζάκης, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, συνιδρυτής του Κήπου Αθηνών και συγγραφέας των βιβλίων Επικουρείων δόξαι και Περί παρρησίας.Δείτε τις διαφάνειες εδώ

Επικούρεια φιλοσοφία και Βιοηθική, Βαγγέλης Πρωτοπαπαδάκης, Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής Πανεπιστήμιο Αθηνών, Φιλοσοφική Σχολή,Τμήμα Φιλοσοφίας και συγγραφέας βιβλίων όπως Η Ευθανασία Απέναντι στη Σύγχρονη Βιοηθική, Κλωνοποίηση και Βιοηθική: Κλωνοποίηση Ανθρώπων και Δικαιώματα κλπ

Έλεγχος του στρες και Επικούρεια ευστάθεια, Γιώργος Χρούσος, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ, πρωτοπόρος στην μελέτη του στρες διεθνώς(dr stress)

Η φυσική οδός για την ευτυχία, Τάσος Λιόλιος, μέλος του Κήπου Θεσσαλονίκης

Επικούρεια φιλοσοφία και ευδαιμονία σήμερα

Συζήτηση: “Βιολογική ηθική: Η επικούρεια οπτική”

Συζήτηση με το Κοινό

“Όλο γελούσε” (απόσπασμα ταινίας) Θεόδωρος Μαραγκός, σκηνοθέτης

Συμπόσιο σε ταβέρνα

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019


Η ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Παρουσίαση: Κάτια Κρέτση

Ενότητα Δ: ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ


Ένα κεφάλαιο Επικούρειας φιλοσοφίας στην επιστολή “Προς Μαρκέλαν” του Νεοπλατωνικού Πορφύριου, Ηλίας Τεμπέλης, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων

Αρίστιππος και Επίκουρος: Διαφορές και ομοιότητες, Πάνος Αλεξανδρόπουλος, μέλος του Κήπου Αθηνών, εκπαιδευτικός

Θεατρικό δρώμενο: “Ο Επισκέπτης από την Σικελία”, Συγγραφέας: Γιώργος Καπλάνης. Σκηνοθέτης: Βαγγέλης Μίχος. Ηθοποιοί: Βαγγέλης Μίχος, Ζαχαρίας Πεΐδης, Σοφία Σισμανίδου, Χρήστος Μαυρόπουλος, Αντώνης Μπιλίσης (μέλη Κήπου Θεσσαλονίκης)

Διάλειμμα - Επιτοίχιες Ανακοινώσεις


Ενότητα Ε: ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ


Η Επικούρεια προσέγγιση της Διπλωματίας, Γιώργος Νικολαΐδης, Πρέσβης επί τιμή.

Ου προσποιείσθαι δει φιλοσοφείν, Δημήτρης Λιαρμακόπουλος, μέλος του Κήπου Θεσσαλονίκης, Νομικός, συγγραφέας του βιβλίου ΕΥΤΟΠΙΑ

Η κοινωνική παρέκκλιση των Επικούρειων, Αριστοτέλης Κερασοβίτης, ιδρυτής του Κήπου Τρικάλων και συγγραφέας του βιβλίου ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ Ο ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ

Η κοινωνική ανάγκη ενός νέου Διαφωτισμού, Τάκης Παναγιωτόπουλος, συνιδρυτής του Κήπου Αθηνών και ιδρυτής του www.epicuros.gr, Πληροφορικός

Ο Επίκουρος ως πολιτικός φιλόσοφος σήμερα , Θεόδωρος Γεωργίου, Καθηγητής Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης και συγγραφέας πολλών βιβλίων όπως Το λυκόφως της πολιτικής Ευρώπης, Γράμματα από την Φρανκφούρτη, Φιλοσοφικά σταυροδρόμια κλπ

Συζήτηση: “Κοινωνία και Πολιτική: Η επικούρεια οπτική”

Συζήτηση με το Κοινό


Ομιλητές


Λεωνίδας Αλεξανδρίδης - Είναι Πολιτικός Μηχανικός και ζει στην Αθήνα. Έχει αρθρογραφήσει, έχει δώσει διαλέξεις και έχει μεταφράσει πολλά κείμενα για την Eπικούρεια φιλοσοφία για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Είναι μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών".

Πάνος Αλεξανδρόπουλος - Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Επιστήμη Φυσικής Αγωγής και είναι εκπαιδευτικός. Έχει δώσει διαλέξεις για την Επικούρεια φιλοσοφία και είναι μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών".

Θεόδωρος Γεωργίου - Καθηγητής Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης και συγγραφέας πολλών βιβλίων όπως: Το λυκόφως της πολιτικής Ευρώπης, Γράμματα από την Φρανκφούρτη, Φιλοσοφικά σταυροδρόμια κλπ

Χρήστος Γιαπιτζάκης – Είναι μισός Κρητικός και μισός Μακεδόνας (Δράμα). Είναι Επίκουρος Καθηγητής Νευρογενετικής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (περισσότερα στο https://el.wikipedia.org/wiki/ Χρήστος_Γιαπιτζάκης). Έχει εκδώσει τα βιβλία "Επικουρείων Δόξαι” και “Φιλοδήμου Περί Παρρησίας”. Έχει αρθρογραφήσει και έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις για την Επικούρεια φιλοσοφία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών".

Αθανάσιος Θέμος – Είναι προϊστάμενος Επιγραφικού Μουσείου, Δρ. Αρχαιολόγος, με μεγάλο ερευνητικό έργο στο επιγραφικό τομέα της αρχαιότητας. Αριστοτέλης Κερασοβίτης - Ζει στα Τρίκαλα και είναι ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι ιδρυτικό μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας “Κήπος Τρικάλων” συγγραφέας του βιβλίου ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ Ο ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ.

Κώστας Κεχαγιάς - Ζει στην Θεσσαλονίκη, είναι σχεδιαστής – γραφίστας και μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Θεσσαλονίκης".

Δημήτρης Λιαρμακόπουλος - Γεννήθηκε και ζει στην Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος Νομικής του Α.Π.Θ., δραστηριοποιείται στο εμπόριο και τις πωλήσεις. Είναι μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Θεσσαλονίκης" και συγγραφέας του βιβλίου “Ευτοπία, στον Κήπο των Επικουρείων”.

Τάσος Λιόλιος - Ζει στην Θεσσαλονίκη, είναι Καθηγητής Φυσικής ΑΠΘ και μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Θεσσαλονίκης".

Γιώργος Νικολαΐδης - Zει στην Αθήνα και είναι Πρέσβης επί τιμή έχοντας υπηρετήσει στο διπλωματικό σώμα σε πολλές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο.

Τάκης Παναγιωτόπουλος- Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Πληροφορική. Έχει αρθρογραφήσει και έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις για την Επικούρεια φιλοσοφία. Είναι ο ιδρυτής και διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου www.epicuros.gr. Είναι ιδρυτικό μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών".

Ηλίας Τεμπέλης - Είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας στον Τομέα Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Επιστημών, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Έχει πλούσιο ερευνητικό έργο στην Νεοπλατωνική φιλοσοφία της ύστερης αρχαιότητας, στον Ελληνικό Διαφωτισμό κ.ά

Γιώργος Χρούσος - Είναι ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης καθηγητής Παιδιατρικής, Φυσιολογίας και Βιοφυσικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζώρτζταουν (ΗΠΑ). Είναι μεταξύ των 250 πλέον καταξιωμένων κλινικών ερευνητών του κόσμου και ονομάστηκε “Δρ Στρες” για τις πρωτοποριακές του ανακαλύψεις των νευροβιολογικών και ενδοκρινολογικών μηχανισμών του στρες. Συνέγραψε περισσότερες από 1.100 επιστημονικές εκδόσεις, επιμελήθηκε 29 βιβλία, ενώ τα έργα του έχουν αναφερθεί περισσότερες από 130.000 φορές. Είναι ο κλινικός παιδίατρος ή ενδοκρινολόγος με τις περισσότερες αναφορές στον κόσμο και ο 37ος πλέον αναγνωρισμένος επιστήμονας στον κόσμο. (περισσότερα στο https://el.wikipedia.org/wiki/Γεώργιος_Χρούσος). Έχει λάβει το ύψιστο Βραβείο Fred Conrad της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.


Καλλιτέχνες


Μαρία Ανδρεαδάκη – Συνοδεύει στο πιάνο την σοπράνο Αγάπη Παπαμήτσου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε πιάνο αποφοιτώντας με δίπλωμα Σολίστ Άριστα και Β’ Βραβείο. Είναι κάτοχος πτυχίου Ωδικής, Αρμονίας και Αντίστιξης. Εργάζεται ως καθηγήτρια πιάνου και θεωρητικών σε ωδεία και σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων. Έιναι μαέστρος της παιδικής χορωδίας του Ωδείου Δήμου Νέας Ιωνίας.

Γιώργος Καπλάνης – Είναι ο συγγραφέας του έργου “Ο Επισκέπτης από την Σικελία”. Ζει στην Θεσσαλονίκη και είναι Ιδρυτικό μέλος του "Κήπου Θεσσαλονίκης".

Γιώργος Κλώνης - Απαγγελία εγκωμίου Επίκουρου. Ζει στην Αθήνα και έχει συμμετάσχει με εξαιρετικές ερμηνείες σε έργα αρχαίου και σύγχρονου δράματος και στα Πανελλήνια Συμπόσια Επικούρειας Φιλοσοφίας με απαγγελίες επικούρειων ποιημάτων.

Γρηγόρης Μαγκώνης - Είναι ο ποιητής του εγκωμίου του Επίκουρου – Ζει στην Αθήνα και είναι δημόσιος υπάλληλος και απόφοιτος Μαθημάτων Επικούρειας φιλοσοφίας "Κήπου Αθηνών".

Θεόδωρος Μαραγκός - Γεννήθηκε στα Φιλιατρά. Σκηνοθέτης, σεναριογράφος, οπερατέρ, animator. Οι ταινίες του, έχουν αγαπηθεί από τον κόσμο, και εκτός από τα βραβεία, έχουν κάνει ρεκόρ εισιτηρίων και συνδυάζουν την καλλιτεχνική με την εμπορική ποιότητα. Έχει σκηνοθετήσει μεταξύ άλλων τις ταινίες «Μάθε παιδί μου γράμματα» (τέσσερα πρώτα βραβεία στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) και το ντοκιμαντέρ «Black μπεε..» με επικούρεια θεματολογία (βραβείο β’ καλύτερης ταινίας τεκμηρίωσης στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης).

Θίασος του Κήπου Θεσσαλονίκης – Έργο “Ο Επισκέπτης από την Σικελία”

Αγάπη Παπαμήτσου – Είναι σοπράνο κολορατούρα. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει συνεργαστεί με την Λυρική Σκηνή σε πρωταγωνιστικούς ρόλους καθώς και με καλλιτέχνες όπως οι Μιχάλης Κακογιάννης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιώργος Χατζηνάσιος, Αλκίνοος Ιωαννίδης κ.α. και είναι καθηγήτρια μονωδίας.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Δήμος Παλλήνης - www.pallini.gr
Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας

“Κήπος Αθηνών” www.epicuros.gr

“Κήπος Θεσσαλονίκης” www.epicuros.net


Φίλοι της Επικούρειας φιλοσοφίας “Κήπος”