Όγδοο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας
Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, Κλειτάρχου και Αριστείδου



Φωτογραφίες από το πρόγραμμα του Συμποσίου


Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018 - Παρουσίαση, Χριστίνα Τούμπα, Έλενα Καπράλου
-Έναρξη συμποσίου

Αθανάσιος Ζούτσος, Δήμαρχος Παλλήνης






Χαιρετισμοί


Λίτσα Πιτσικάλη, Εκπρόσωπος «Κήπου Αθηνών»

Κώστας Κεχαγιάς, Εκπρόσωπος «Κήπου Θεσσαλονίκης»

Αριστοτέλης Κερασοβίτης, Εκπρόσωπος «Κήπου Τρικάλων»

Μαρία Πρωτοψάλτη, Εκπρόσωπος «Κήπου Χαλκίδας»
Ανάγνωση χαιρετισμών
Διεθνείς Φίλοι της Επικούρειας Φιλοσοφίας
Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ


Ενότητα Α: ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ



17.30-17.40 Εγκώμιο Επίκουρου από έναν Επικούρειο (Κικέρων), Θανάσης Χαλκιάς

Ηθοποιός και σκηνοθέτης με μεγάλη παρουσία στα θεατρικά δρώμενα. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής “Αρχή” της Νέλλης Καρρά και τελειόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αυτή την περίοδο σκηνοθετεί την παράσταση “Μαμά, κι εγώ δεν σ’ αγαπώ” (περισσότερα στο https://thanassischalkias.wordpress.com/ )

17.40-18.00 Εισαγωγή στην Επικούρεια Φιλοσοφία, Τάκης Παναγιωτόπουλος

Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Πληροφορική. Έχει αρθρογραφήσει και έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις για την Επικούρεια φιλοσοφία. Είναι ο ιδρυτής και διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου www.epicuros.gr, που κλείνει φέτος, το 2018, 10 έτη. Είναι ιδρυτικό μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών" και εμπνευστής του Συμποσίου.

Ενότητα Β: ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ



18.00-18.15 Επικούρεια ψυχοθεραπεία με παρρησία, Χρήστος Γιαπιτζάκης

Είναι μισός Κρητικός και μισός Μακεδόνας (Δράμα). Είναι Επίκουρος Καθηγητής Νευρογενετικής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (περισσότερα στο https://el.wikipedia.org/wiki/Χρήστος_Γιαπιτζάκης). Έχει εκδώσει τα βιβλία "Επικουρείων Δόξαι” και “Φιλοδήμου Περί Παρρησίας”. Έχει αρθρογραφήσει και έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις για την Επικούρεια φιλοσοφία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών" και εμπνευστής της ύπαρξής του.

18.15-18.30 Το έργο του Φιλόδημου “Περί οργής”, Πάνος Αλεξανδρόπουλος

Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Επιστήμη Φυσικής Αγωγής και είναι εκπαιδευτικός. Έχει δώσει διαλέξεις για την Επικούρεια φιλοσοφία και είναι μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών".

18.30-18.45 Η ανελευθερία του εξαρτημένου ατόμου και η επικούρεια απελευθέρωση της ψυχής του, Παναγιώτης Γεωργάκας

Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Δ/ντής ΕΣΥ, Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγράμματος Εναλλακτικής "Θεραπείας" Εξαρτημένων Ατόμων "ΑΡΓΩ" του Ψ.Ν.Θ. Έχει συγγράψει 4 βιβλία και είχε την επιστημονική επιμέλεια άλλων 2. Πιστεύει ότι η υγεία και η παιδεία συνιστούν μέγιστα κοινωνικά αγαθά και πρέπει να χορηγούνται σε υψηλή ποιότητα δωρεάν. Πιστεύει ότι η Εξάρτηση -η οποιαδήποτε εξάρτηση- συνιστά επαχθέστατο κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνο με την κατάθεση ψυχής και όχι με στενές επαγγελματικές αντιλήψεις.

18.45-19.05 Έλεγχος του στρες και Επικούρεια φιλοσοφία, Γιώργος Χρούσος

Είναι καθηγητής και διευθυντής της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης καθηγητής Παιδιατρικής, Φυσιολογίας και Βιοφυσικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζώρτζταουν (ΗΠΑ). Είναι μεταξύ των 250 πλέον καταξιωμένων κλινικών ερευνητών του κόσμου και ονομάστηκε “Δρ Στρες” για τις πρωτοποριακές του ανακαλύψεις των νευροβιολογικών και ενδοκρινολογικών μηχανισμών του στρες. Συνέγραψε περισσότερες από 1.100 επιστημονικές εκδόσεις, επιμελήθηκε 29 βιβλία, ενώ τα έργα του έχουν αναφερθεί περισσότερες από 130.000 φορές. Είναι ο κλινικός παιδίατρος ή ενδοκρινολόγος με τις περισσότερες αναφορές στον κόσμο και ο 37ος πλέον αναγνωρισμένος επιστήμονας στον κόσμο. (περισσότερα στο https://el.wikipedia.org/wiki/Γεώργιος_Χρούσος). Έχει λάβει το ύψιστο Βραβείο Fred Conrad της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.

19.05-19.25 Διάλειμμα - Επιτοίχιες Ανακοινώσεις

19.25-19.40 Μουσικό Ανθολόγιο: Ουράνια Σώματα και Τραγούδια, Φιόρη Μεταλληνού

Είναι Φυσικός, διδάκτωρ Αστρονομίας και εργάζεται ως ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεσκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ασχολείται με την ερμηνεία τραγουδιών σχετικών με την επιστημονική της ενασχόληση.

Ενότητα Γ: ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ



19.40-19.55 Η ελεύθερη βούληση στην Επικούρεια φιλοσοφία, Δημήτρης Λιαρμακόπουλος

Γεννήθηκε και ζει στην Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος Νομικής του Α.Π.Θ., δραστηριοποιείται στο εμπόριο και τις πωλήσεις. Είναι μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Θεσσαλονίκης" και συγγραφέας του βιβλίου “Ευτοπία, στον Κήπο των Επικουρείων”.

19.55-20.10 Ελεύθερος άνθρωπος, πορεία από το σκότος προς το φως, Δημήτρης Παναγιωτόπουλος

Είναι Δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω και ΣτΕ., Καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2011 επανεξελέγη Πρόεδρος στην Διεθνή Εταιρεία Αθλητικής Νομοθεσίας (IASL). Έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό και παγκόσμια διάκριση στην επιστήμη του Αθλητικού Δικαίου (Βραβείο Aisymnitis 2005). Το έτος 2009 τό Αμερικανικό Βιογραφικό Ινστιτούτο τον ανακήρυξε πρόσωπο της χρονιάς στο Δίκαιο και το 2010 το Διεθνές Βιογραφικό Κέντρο του απένειμε το Βραβείο Διακεκριμένης Υπηρεσίας στην Ανθρωπότητα, για την πρωτοπόρα προσπάθεια του στον τομέα του Αθλητικού Δικαίου.

20.10-20.30 “Εν Δυνάμει” (απόσπασμα ταινίας), Θεόδωρος Μαραγκός

Γεννήθηκε στα Φιλιατρά. Σκηνοθέτης, σεναριογράφος, οπερατέρ, animator. Οι ταινίες του, έχουν αγαπηθεί από τον κόσμο, και εκτός από τα βραβεία, έχουν κάνει ρεκόρ εισιτηρίων και συνδυάζουν την καλλιτεχνική με την εμπορική ποιότητα. Έχει σκηνοθετήσει μεταξύ άλλων τις ταινίες «Μάθε παιδί μου γράμματα» (τέσσερα πρώτα βραβεία στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) και το ντοκιμαντέρ «Black μπεε..» με επικούρεια θεματολογία (βραβείο β’ καλύτερης ταινίας τεκμηρίωσης στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης). (περισσότερα στο https://el.wikipedia.org/wiki/Θόδωρος_Μαραγκός)


22.00 Συμπόσιο σε ταβέρνα (“Τέλης”, Πεντέλη)
Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Η ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Παρουσίαση: Κάτια Κρέτση

Ενότητα Δ: ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ



10.15-10.30 Η φανταστική επιβολή της διανοίας ως κριτήριο της αλήθειας, Δημήτρης Δημητριάδης

Είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αλεξανδρούπολης με μετεκπαίδευση στη Μαράσλειο. Έχει αρθρογραφήσει και έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις για την Επικούρεια φιλοσοφία. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ». Ζει στην Αλεξανδρούπολη.

10.30-10.45 Μονταίνι και επικούρεια ηδονή, Λεωνίδας Αλεξανδρίδης

Είναι Πολιτικός Μηχανικός και ζει στην Αθήνα. Έχει αρθρογραφήσει, έχει δώσει διαλέξεις και έχει μεταφράσει πολλά κείμενα για την Eπικούρεια φιλοσοφία για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Είναι μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών"

10.45-11.00 Η πρόσληψη του Επίκουρου από Έλληνες διαφωτιστές στην Βιέννη, Ηλίας Τεμπέλης

Είναι αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας στον Τομέα Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Επιστημών, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Έχει πλούσιο ερευνητικό έργο στην Νεοπλατωνική φιλοσοφία της ύστερης αρχαιότητας, στον Ελληνικό Διαφωτισμό κ.ά

11.00 -11.15 Η κριτική του Λένιν στην κριτική του Χέγκελ για τον Επίκουρο, Δημήτρης Ντούσας

Δημήτρης Ντούσας - Είναι Δάσκαλος με πολύχρονο έργο στα θέματα διάδοσης της φιλοσοφικής γνώσης, καθώς συντονίζει το ανοικτό στο κοινό “Φιλοσοφικό Σχολείο” του Δήμου Καλλιθέας (Αττική). Έχει εκδώσει το βιβλίο “Απλά μαθήματα φιλοσοφίας για παιδιά”.

11.15 -11.30 Ο θάνατος στα κείμενα του Φιλόδημου και του Λουκρήτιου, Γιάννης Αβραμίδης

Ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι εκδότης, μεταφραστής και συγγραφέας. Ο εκδοτικός οίκος του ΘΥΡΑΘΕΝ έχει μεγάλη προσφορά στην ανάδειξη του πνευματικού πλούτου της ελληνιστικής και της ύστερης αρχαιότητας. Έχει επιμεληθεί και εκδώσει σημαντικά έργα Επικούρειας φιλοσοφίας για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

11.30-11.45 Διάλειμμα - Επιτοίχιες Ανακοινώσεις

Ενότητα Ε: ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ



11.45-12.00 Ο Επικούρειος πολιτικός, Δημήτρης Άλτας
Tην εργασία ανάγνωσε ο φίλος Γιώργος Καπλάνης

Είναι Ιατρός Καρδιολόγος και ζει στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο ΑΠΘ (Ιατρική Σχολή). Ιδιωτεύει από το 1992. Ασχολείται με την Αρχαία Ελληνική ιστορία και Φιλοσοφία. Έχει αρθρογραφήσει και έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις για την Επικούρεια φιλοσοφία. Είναι μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Θεσσαλονίκης".

12.00-12.15 Επίκουρος και οικονομική θεωρία, Gerald Gutenschwager

Γεννήθηκε στις ΗΠΑ, όπου ήταν Καθηγητής στην Σχολή Αρχιτεκτονικής, στο Τμήμα Αστικού Σχεδίου στο Πανεπιστήμιο Washington. Είναι Ομότιμος Καθηγητής-Επιστημονικός Συνεργάτης στο Τμήμα Μηχανικών, Πολεοδομίας, Χωροταξίας, Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Βόλος) και Επίτιμο Μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.

12.15-12.30 Η Επικούρεια φιλοσοφία ως ανάχωμα στην παραπληροφόρηση, Γιώργος Γιώτης

Ζει στην Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με μεταπτυχιακό Διοίκησης Επιχειρήσεων και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Eίναι διαχειριστής των ιστολογίων antikleidi.com και o-klooun.com. Ως ιδρυτικό μέλος της ομάδος των ellinikahoaxes.gr, είναι από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με την συστηματική διαδικτυακή κατάρριψη ψευδών ειδήσεων στην Ελλάδα.

Ενότητα ΣΤ: ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ



12.30-12.45 Επικούρεια φιλοσοφία και ποίηση, Ελένη Καπράλου-Λίτσα Πιτσικάλη
Την παρουσίαση έκανε η Έλενα Καπράλου

Ελένη Καπράλου - Γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Ζει στην Αθήνα, όπου και εργάζεται ως Δικηγόρος. Είναι μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών".
Λίτσα Πιτσικάλη - Zει στην Αθήνα και είναι Φαρμακοποιός. Είναι μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών".

12.45-13.00 Τα κριτήρια για την Τέχνη κατά τον Φιλόδημο, Αριστοτέλης Κερασοβίτης

Ζει στα Τρίκαλα και είναι ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι ιδρυτικό μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας “Κήπος Τρικάλων”.

13.00-13.15 Καλλιτεχνική φωτογραφία και Επικούρεια φιλοσοφία, Άννα Παγοροπούλου

Είναι απόφοιτος Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό Ψυχολογίας. Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει πολυετή εμπειρία στην συστημική και στην γνωσιακή ψυχοθεραπεία (ιδιαίτερα στην Ψυχολογία Τρίτης Ηλικίας).

13.30-14.00 Συζήτηση: “Κοινωνικό ηδέως ζην”, Συντονιστής: Αντώνης Μπιλίσης
Πάνελ Φίλων Κήπου Αθηνών – Φίλων Κήπου Θεσσαλονίκης
Συζήτηση με το Κοινό
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - Δημήτρης Κεφάλας - Δήμος Παλλήνης
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Δήμος Παλλήνης - www.pallini.gr
Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας
“Κήπος Αθηνών” www.epicuros.gr
“Κήπος Θεσσαλονίκης” www.epicuros.net

Δείτε το πρόγραμμα του Συμποσίου και τους συμμετέχοντες, σε μορφή pdf εδώ


Φίλοι της Επικούρειας φιλοσοφίας “Κήπος”