Αρχική Το βιβλίο Κριτική Ο συγγραφέας

Παναγιώτης Χ.Παναγιωτόπουλος

Τόμας Τζέφερσον "Είμαι κι εγώ Επικούρειος"

Η ζωή του και η σχέση του
με τον Ελληνικό Πολιτισμό

ISBN 9786185423957 - Εκδόσεις 24ΓΡΑΜΜΑΤΑ,
Δωρεάν ταχυδρομική αποστολή σε όλη την Ελλάδα (κλικ εδώ)

"Σε αυτούς, τους Έλληνες, όλοι εμείς οφείλουμε τα φώτα που αρχικώς μας οδήγησαν για να βγούμε από το γοτθικό σκοτάδι".
Τόμας Τζέφερσον, επιστολή στον Αδαμάντιο Κοραή


Ο Τόμας Τζέφερσον (1743-1826), γνωστός ως ένας από τους ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ο τρίτος πρόεδρός τους, είναι αναμφισβήτητα μια παγκόσμια προσωπικότητα της εποχής τού Διαφωτισμού. Τα έργα του επηρέασαν τον Δυτικό πολιτισμό και τον επηρεάζουν ακόμη και σήμερα.
Στις ημέρες μας ίσως είναι λιγότερο γνωστό ότι αυτή η προσωπικότητα διαμορφώθηκε μέσω της κλασικής παιδείας που έλαβε, όπως επίσης ότι ο ίδιος δήλωνε λάτρης της αρχαίας Ελλάδας. Η βιβλιοθήκη του ήταν πλήρης έργων της ελληνικής γραμματείας.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, η αγαπημένη του φιλοσοφική σχολή ήταν αυτή του Επίκουρου. Διαβάστε περισσότερα στο βιβλίο..


Προλογίζουν οι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές και Φίλοι της Επικούρειας Φιλοσοφίας Χρήστος Γιαπιτζάκης, Γιώργος Χρούσος, Άννα Παγοροπούλου.

Περιεχόμενα

Εισαγωγικό σημείωμα
Εισαγωγικό σημείωμα του συγγραφέα
Πρόλογος
Επικούρεια φιλοσοφία
Η εποχή του
Ο βίος
Πολιτική σταδιοδρομία
Απόσυρση από την πολιτική
Κείμενα
Επιστολές
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Ο στρατηγόςο Λαφαγιέτ
Το έργο "Περί της Φύσεως των Πραγμάτων"
Χρονολογικός πίνακας
Κύριες πηγές
ISBN 9786185423957
Εκδότης 24ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Copyright © 2020 24γράμματα
Χρονολογία Έκδοσης Φεβρουάριος 2020
Αριθμός σελίδων 282
Διαστάσεις 24x17
Επιμέλεια ΚΑΤΣΟΥΛΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ
H γραφιστική επεξεργασία
έγινε στο ατελιέ γραφικών τεχνών
των εκδόσεων 24γράμματα
Υπεύθυνη ψηφιακής σελιδοποίησης: Μαρία Τσεπέρκα
Δημιουργία εξωφύλλου: Μαρία Τσεπέρκα

Το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο 10ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας (8&9 Φεβρουαρίου 2020), από όπου είναι και η φωτογραφία που ακολουθεί.

Οι εικονιζόμενοι από δεξιά προς αριστερά:
-Χρήστος Γιαπιτζάκης, Aναπληρωτής Καθηγητής Νευρογενετικής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδρυτικό μέλος του Κήπου Αθηνών
-Θεοδόσης Πελεγρίνης, Oμότιμος Καθηγητής και διετελέσας Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών,
-Διονύσης Σιμόπουλος, επίτιμος Διευθυντής του Ευγενιδίου Πλανηταρίου,
ο Σταμάτης Κριμιζής, Ακαδημαϊκός, Καθηγητής στο Johns Hopkins και συνεργάτης της Nasa και Esa,
-Αθανάσιος Ζούτσος, Δήμαρχος Παλλήνης(με το βιβλίο "Τόμας Τζέφερσον "Είμαι κι εγώ Επικούρειος"),
-Γιώργος Χρούσος, Oμότιμος Kαθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Kαθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζώρτζταουν (ΗΠΑ),
-Τάσος Λιόλιος Καθηγητής στον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
-Παναγιώτης Χ. Παναγιωτόπουλος, πληροφορικός, συγγραφέας του βιβλίου "Τόμας Τζέφερσον "Είμαι κι εγώ Επικούρειος" και ιδρυτικό μέλος του Κήπου Αθηνών.

Κριτική

Έγραψαν για το βιβλίο


Παναγιώτης Γιαβής, πολιτικός μηχανικός

Γλαφυρότατα ο συγγραφέας Π. Παναγιωτόπουλος ξετυλίγει την συναρπαστική ζωή του Τόμας Τζέφερσον, μιας χαρισματικής μορφής που πρωταγωνίστησε – σφράγισε με την απαράμιλλη πνευματική της προσωπικότητα την σπουδαιότερη ιστορική περίοδο της χώρας του, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής…… και όχι μόνον! ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ βιβλίο!
Στο βιβλίο εξιστορείται η δημόσια και η ιδιωτική ζωή του μεγάλου αυτού άνδρα,

η έξοχη πνευματικότητα του, η λαμπρά πολιτική σταδιοδρομία του. Περιγράφεται η ταραχώδης, γεμάτη ανακατατάξεις εποχή του.
Σε παράρτημα δίδονται διαλεχτά κείμενα από το λαμπρό, πρωτοποριακό, διαχρονικής και πανανθρώπινης αξίας έργο του Τόμας Τζέφερσον, όπως είναι η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας ΗΠΑ, η Διακήρυξη των δικαιωμάτων του Ανθρώπου/ Γαλλία 1789, ο νόμος για τη θρησκευτική ελευθερία/ διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους,

άκρως ενδιαφέρουσες φιλοσοφικές επιστολές του με σημαίνοντα πρόσωπα της εποχής (π.χ. με τον Αδ. Κοραή 1823) κ. ά.
Επιπρόσθετα από την ευχαρίστηση της ανάγνωσης του τόσο καλογραμμένου αυτού βιβλίου και της μόρφωσης-καλλιέργειας που παρέχει σε κάθε του σελίδα, κάθε Έλληνας αναγνώστης θα αισθανθεί υπερήφανος για την απέραντη-βαθιά Ελληνομάθεια του Τόμας Τζέφερσον, οι δε φίλοι της Επικούρειας φιλοσοφίας….. διπλά!

Εκδηλώσεις

Μια πρώτη βιβλιοπαρουσίαση έγινε στις 13 Μαρτίου 2020 στο "Φίλιον" καφέ και στέκι ανθρώπων των γραμμάτων και τεχνών στο Κολωνάκι και με ταυτόχρονη διαδικτυακή σύνδεση.
Το βιβλίο και τον συγγραφέα παρουσίασαν οι:
Χρήστος Γιαπιτζάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρογενετικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Ιδρυτικό Μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών", συγγραφέας των βιβλίων Επικουρείων Δόξαι, Περί Παρρησίας του Φιλόδημου και ένας Ευτυχισμένος Έλληνας (θεατρικό έργο).
Γιώργος Δαμιανός, των εκδόσεων 24γράμματα.

Ο συγγραφέας

Ο Παναγιώτης Χ. Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα όπως και οι γονείς του. Σπούδασε πληροφορική και εργάζεται στο αντικείμενο αυτό στον δημόσιο τομέα.
Από νεαρός ασχολήθηκε με την μελέτη του Ελληνικού πολιτισμού με εστίαση στην Επικούρεια φιλοσοφία. Έχει ιδρύσει (2008) και διαχειρίζεται την ιστοσελίδα www.epicuros.gr με πλήθος κείμενα και πληροφορίες για τον Επίκουρο και την φιλοσοφία του.
Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας “Κήπος Αθηνών” (2009) και ένας από τους βασικούς συνδιοργανωτές του ετήσιου Πανελλήνιου Συμποσίου Επικούρειας Φιλοσοφίας, που πραγματοποιείται ανελλιπώς από το 2011.
Ήταν τακτικός αρθρογράφος στο περιοδικό “Ο Κήπος του Επίκουρου” (εκδ. Βερέττα). Ομιλίες του έχουν δημοσιευθεί στην σειρά “Πρακτικά του Πανελληνίου Συμποσίου Επικούρειας Φιλοσοφίας” 2011-19 και άρθρα του στη σειρά “Ανθολόγιο Επικούρειας Φιλοσοφίας”, ενώ κείμενά του περιλαμβάνονται στο βιβλίο “Μαθήματα στον Κήπο Αθηνών” (εκδ. “Κήπος”).

Επικοινωνία

Αθήνα, Ελλάς
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: pan_panagiotopoulos@yahoo.gr