Η ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Δημήτρης Δημητριάδης

Εκδόσεις Βερρέτα 2018

O συγγραφέας

Είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αλεξανδρούπολης με μετεκπαίδευση στη Μαράσλειο. Έχει αρθρογραφήσει και έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις για την Επικούρεια φιλοσοφία. Ζει στην Αλεξανδρούπολη.

Λίγες φράσεις από το βιβλίο

Ο εικοστός αιώνας είχε γεννήσει την έλλογη ελπίδα ότι η ανθρωπότητα, χάρη στην επιστήμη και την τεχνολογία, θα περνούσε επιτέλους από το βασίλειο της ανάγκης, στο βασίλειο της ελευθερίας. Ο εικοστός πρώτος αιώνας ξεκίνησε ως εποχή αντεπαναστάσεων, καταρρεύσεων και χαμένων ελπίδων.
Καιροί του χλευασμού. Καιροί της κατάρρευσης κάθε ανθρωπιστικού ιδεώδους. Αλλά και καιροί της αγανάκτησης, για τους νέους τοπικούς πολέμους, για τα πυρηνικά απόβλητα, για την ανεργία. Και ο «Μόρτης», όταν χτυπάει το χέρι του στη γη, στο βαρύ ζεϊμπέκικο, είναι σίγουρος πως η γη ξέρει, όπως ξέρει και ο γλάρος όταν αναζητά την τροφή του, στους ανθρώπινους σκουπιδότοπους. Ο μόνος που δεν ξέρει είναι το είδος Άνθρωπος ή κάνει ότι δεν ξέρει, πως όπου η προκοπή του ενός, κατορθώνεται με τον πόνο και την καταπίεση του άλλου…….
Η επικούρεια φιλοσοφία, ως τρόπος ζωής, δεν είναι μόνο αναγκαία σήμερα, είναι και εφικτή. Αρκεί να επενδύσουμε στην προσαρμοστικότητα της ανθρώπινης «ουσίας». Μπορούμε να αποτρέψουμε τον ολοκληρωτικό εκβαρβαρισμό της ανθρωπότητας ή και την εξαφάνισή της, αν δούμε την επικούρεια φιλοσοφία όπως πραγματικά είναι. Όχι σαν γλυκερό αναμάσημα της ιστορίας της, αλλά ως Πράξη. Τότε και μόνο τότε η επικούρεια φιλοσοφία μπορεί να αποτελέσει το φιλοσοφικό, το κοινωνικό, το πολιτικό, και το ανθρωπιστικό υπόβαθρο, για να «περιχορέψει» ολόκληρη την οικουμένη η φιλία και η ευδαιμονία.