Παγκόσμια Ημέρα της Ευτυχίας
20 Μαρτίου 2016
«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την ανθρώπινη ευτυχία»


Όλοι γνωρίζουμε το παγκόσμιο πρόσωπο της δυστυχίας με τις μορφές της κοινωνικοοικονομικής κρίσης, του απάνθρωπου πολέμου, του κύματος προσφύγων και της περιβαλλοντικής καταστροφής. Ειδικότερα στην Ελλάδα παρατηρείται την τελευταία πενταετία η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση δυστυχίας παγκοσμίως, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Η ανάγκη για την απάλειψη της ανθρώπινης δυστυχίας και την δημιουργία ενός ευτυχέστερου κόσμου ώθησε φιλοσοφικά ευαισθητοποιημένους Έλληνες πολίτες να αναδείξουν το γεγονός ότι η ευτυχία είναι θεμελιώδες δικαίωμα και σκοπός του κάθε ανθρώπου. Ο Επίκουρος ήταν ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος που δίδαξε στην ελληνιστική εποχή ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην ευδαιμονία ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία ή κοινωνική τάξη. Για τον λόγο αυτό με πρωτοβουλία του “Κήπου Αθηνών” και του Δήμου Παλλήνης (από τον Γαργηττό, μέρος του Δήμου Παλλήνης είχε την καταγωγή του ο Επίκουρος) έχει ήδη ξεκινήσει Πανευρωπαϊκή εκστρατεία συλλογής υπογραφών, ώστε να αναγνωριστεί το ανθρώπινο δικαίωμα της επιδίωξης της ευτυχίας (ευδαιμονίας) και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού συζητηθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο κ. Γιαπιτζάκης είναι ο συντάκτης της “Διακήρυξης του δικαιώματος της ευδαιμονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση” («Διακήρυξη της Παλλήνης»), που παρουσίασε αρχικά σε Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, το οποίο διοργανώνεται σε ετήσια βάση στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα με την συνδιοργάνωση του Δήμου Παλλήνης. Πληροφορίες για την Διακήρυξη, που έχει ήδη μεταφραστεί σε 15 ευρωπαϊκές γλώσσες, υπάρχουν στην ενημερωτική ιστοσελίδα www.eudaimonia.eu.

Μπορείτε εδώ να συμμετέχετε στο ΨΗΦΙΣΜΑ μέσω AVAAZ

Δείτε το θέμα στα ΜΜΕ







ΗΜΕΡΗΣΙΑ - Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας - Πώς μετριέται η ευδαιμονία;

ΤΑ ΝΕΑ - «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την ανθρώπινη ευτυχία»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΗΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


Την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016 και ώρα 12:00 το μεσημέρι, στην αίθουσα “Europe Direct” του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου με θέμα «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την ανθρώπινη ευτυχία».

Χρήστος Γιαπιτζάκης (Κήπος Αθηνών) - Δήμαρχος Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος - Ρόμολο Γκαντόλφο (Σύνδεσμος Φιλίας Ελλάδα-Μπουτάν) - Ελένη Καπράλου (Κήπος Αθηνών)

Την πρωτοβουλία αυτή ανέλαβαν οι φίλοι της Επικούρειας Φιλοσοφίας “Κήπος Αθηνών” με την υποστήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UNRIC), του “Europe Direct” του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Παλλήνης.
Αρχικά αναγνώστηκε το περσινό μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν για την Διεθνή Ημέρα Ευτυχίας. Η ημέρα αυτή στις 20 Μαρτίου κάθε έτους καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ “αναγνωρίζοντας την επιδίωξη της ευτυχίας ως βασικό δικαίωμα και σκοπό του ανθρώπου” (Ψήφισμα 66/281 του 2012).

Στην συνέχεια, ο Χρήστος Γιαπιτζάκης, μέλος του “Κήπου Αθηνών” και επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το δικαίωμα της ευτυχίας δεν συμπεριλαμβάνεται στον Χάρτη των Βασικών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2010/C 83/02) με συνέπεια οι ευρωπαϊκές πολιτικές να στοχεύουν στην ευημερία των οικονομικών μεγεθών, αγνοώντας την δυστυχία των ανθρώπων, παρότι σύμφωνα με τον ΟΗΕ κάθε άνθρωπος έχει από την φύση του δικαίωμα να αναζητά καθημερινά την ευτυχία του (την ευδαιμονία του, κατά τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους Αριστοτέλη και Επίκουρο).
Για τον λόγο αυτό με πρωτοβουλία του “Κήπου Αθηνών” και του Δήμου Παλλήνης έχει ήδη ξεκινήσει Πανευρωπαϊκή εκστρατεία συλλογής υπογραφών, ώστε να αναγνωριστεί το ανθρώπινο δικαίωμα της επιδίωξης της ευτυχίας (ευδαιμονίας) και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού συζητηθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο κ. Γιαπιτζάκης είναι ο συντάκτης της “Διακήρυξης του δικαιώματος της ευδαιμονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση” («Διακήρυξη της Παλλήνης»), που παρουσίασε αρχικά σε Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, το οποίο διοργανώνεται σε ετήσια βάση στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα με την συνδιοργάνωση του Δήμου Παλλήνης. Πληροφορίες για την Διακήρυξη, που έχει ήδη μεταφραστεί σε 15 ευρωπαϊκές γλώσσες, υπάρχουν στην ενημερωτική ιστοσελίδα www.eudaimonia.eu.
Ο Δήμαρχος Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος αναφέρθηκε στην υποστήριξη του Δήμου Παλλήνης στην Πανευρωπαϊκή εκστρατεία συλλογής υπογραφών και στην πολιτιστική σημασία του Πανελληνίου Συμποσίου Επικούρειας Φιλοσοφίας, που έχει γίνει θεσμός την τελευταία εξαετία. Είπε χαρακτηριστικά: "Είναι μια προσπάθεια στην οποία πρέπει να επιμείνουμε για να ενδυναμωθεί, γιατί ο στόχος είναι μοναδικός. Αν το δικαίωμα στην ευδαιμονία αποκτήσει νομική υπόσταση (γιατί θεωρητικά υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση), τότε θα παρέχει νομοθετική προστασία από την οποία θα απορρέουν αντίστοιχες υποχρεώσεις. Αν υπήρχε στην Ε.Ε το δικαίωμα της ευτυχίας όλοι αυτοί οι δανειστές, όπως τους αποκαλούμε, θα αντιμετώπιζαν τους Έλληνες και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους με ηπιότερο τρόπο μέσα σε ανθρωπιστικά πλαίσια". Ο κ. Ζούτσος ανέφερε ότι η φιλοσοφία του Επίκουρου κάνει λόγο για άσκηση εξουσίας που πρέπει να γίνεται μόνο επ' ωφελεία της ανθρώπινης ευτυχίας. Δεν πρέπει να ασκείται εξουσία και διοίκηση χωρίς να έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και να αποσκοπεί στην ευτυχία του.

Στην συνέχεια διαβάστηκαν εγκάρδια μηνύματα του Σουηδού Προέδρου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Ευτυχίας Λούντβιχ Λίντστρεμ (Ludvig Lindström) και του Μεξικανού Προέδρου της Οργάνωσης της Διεθνούς Ημέρας Ευτυχίας Άνχελ Γκουστάβο Ρουΐς (Angel Gustavo Ruiz).
O Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας-Μπουτάν Ρόμολο Γκαντόλφο (Romolo Gandolfo) χαιρέτησε την εκδήλωση και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο ΟΗΕ καθιέρωσε την παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας μετά από πρόταση του κράτους του Μπουτάν. Είπε χαρακτηριστικά: "Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας ιδέας που ξεκίνησε από ένα μικρό κράτος στην γη και έγινε ένα παγκόσμιο κίνημα δίνοντας κίνητρο να επαναπροσδιοριστεί η έννοια της ευτυχίας, που έχει ατομική και συλλογική (κοινωνική) διάσταση". Το κράτος των Ιμαλαΐων έχει καθιερώσει εδώ και δεκαετίες την ετήσια μέτρηση του συνολικού ποσοστού ευτυχίας του λαού του. Ο κ. Γκαντόλφο αναφέρθηκε στην συλλογή δεδομένων με συνεντεύξεις ενός στατιστικά σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού με συνεντεύξεις και συμπλήρωση ερωτηματολογίων.
Η Ελένη Καπράλου, μέλος του “Κήπου Αθηνών” και δικηγόρος, τόνισε την νομική σημασία του κατοχυρωμένου δικαιώματος της αναζήτησης της ευδαιμονίας στις ΗΠΑ. Αναφέρθηκε σε σωρεία δικαστικών αποφάσεων, που δικαιώνουν πολίτες έναντι κρατικών υπηρεσιών ή πολυεθνικών στην βάση ότι θίγεται αυτό το ανθρώπινο δικαίωμα της ευτυχίας.

Στο τέλος της συνάντησης παρουσιάστηκε μια σύντομη βιντεοταινία, που δημιουργήθηκε με εθελοντική προσφορά από τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Μαραγκό και την συνεργάτιδά του Μαρία Σκουλά για την επικοινωνία της Διεθνούς Ημέρας της Ευτυχίας και της Πανευρωπαϊκής εκστρατείας συλλογής υπογραφών. Η βιντεοταινία μπορεί να αναμεταδοθεί ελεύθερα από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο: https://www.youtube.com/watch?v=4CV0xJUKD9Q

Το δικαίωμα στην επιδίωξη της ευτυχίας το έχουμε από την γέννησή μας και είναι απαραβίαστο. Ας συμβάλλουμε ο καθένας μας να γίνει ο κόσμος μας ευτυχέστερος.

Πληροφορίες: www.eudaimonia.eu (ιστοσελίδα Διακήρυξης Παλλήνης) - www.epicuros.gr (ιστοσελίδα “Κήπου Αθηνών”)
Επικοινωνία: ideoszen@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

20 Μαρτιου, Παγκοσμια Ημερα της Ευτυχιας - «Το Δικαιωμα στην Ευτυχια» ξεκινησε πριν ενα χρονο απο το Δημο Παλληνη

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας - 20 Μαρτίου 2016

Ψήφισμα ΟΗΕ 66/281, 2012: "Η ευτυχία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και σκοπός"

Μήνυμα του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν για την Διεθνή Ημέρα Ευτυχίας 2015

(http://www.un.org/en/events/happinessday/resources.shtml) “Εύχομαι σε όλους τους ανθρώπους του κόσμου μια πολύ ευτυχισμένη Διεθνή Ημέρα Ευτυχίας. Το θέμα της ευτυχίας είναι μια σοβαρή υπόθεση. Η ευτυχία για ολόκληρη την ανθρώπινη οικογένεια είναι ένας από τους βασικούς σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών. Ειρήνη, ευημερία, ζωή με αξιοπρέπεια για όλους. Αυτά αναζητούμε.

Θέλουμε όλοι οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά να απολαμβάνουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Θέλουμε όλες οι χώρες να γνωρίσουν την ευχαρίστηση της ειρήνης. Θέλουμε οι άνθρωποι, όπως και ο πλανήτης, να ευλογηθούν από την αειφόρο ανάπτυξη και να γλυτώσουν από τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ας πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε ό,τι μας κάνει ευτυχισμένους και ας αφιερώσουμε τις προσπάθειές μας να γεμίσουμε τον κόσμο με ευτυχία”.

Διακήρυξη του δικαιώματος ευδαιμονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

(Διακήρυξη της Παλλήνης, www.eudaimonia.eu)
Ένα από τα θεμέλια του Ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι η φιλοσοφία. Ο Αριστοτέλης και ο Επίκουρος αντιλήφθηκαν πως ο σκοπός της φιλοσοφίας είναι η ευδαιμονία (ευτυχία). Ο Επίκουρος δίδαξε πως η ευδαιμονία αντιστοιχεί στην απονία του σώματος και την αταραξία της ψυχής, και προσεγγίζεται μέσω της παρατήρησης της φύσης, της φρόνησης, της ελεύθερης βούλησης, της αρετής και της φιλίας.
Πολλούς αιώνες αργότερα, το 1776 ο συντάκτης της Διακήρυξης της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας Τόμας Τζέφφερσον, επηρεασμένος από την διδασκαλία του Επίκουρου, συμπεριέλαβε στα δικαιώματα του ανθρώπου το δικαίωμα της αναζήτησης της ευδαιμονίας. Με απόφαση του 2012 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε ότι η αναζήτηση της ευδαιμονίας είναι βασικός σκοπός και δικαίωμα του ανθρώπου, ορίζοντας την 20ή Μαρτίου κάθε έτους ως Διεθνή Ημέρα Ευδαιμονίας.
Με δεδομένο ότι το δικαίωμα της αναζήτησης της ευδαιμονίας δεν περιλαμβάνεται στα 54 άρθρα του Χάρτη των Βασικών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2010/C 83/02), ζητούμε να κατοχυρωθεί αυτό το δικαίωμα της ευδαιμονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον είναι προφανές ότι είναι βασικό φυσικό δικαίωμα του ανθρώπου και η μη αναγνώρισή του σε οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου στοιχειοθετεί την παραβίαση αυτού του φυσικού δικαιώματος.
Παλλήνη, Αθήνα, Ελλάδα

Συνέχεια στην ιστοσελίδα www.epicuros.gr